Eigenwijs sinds 1976
Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de schoonheid en het karakter van hout. In m'n grootvaders atelier kreeg ik op zeer jonge leeftijd de microbe te pakken. Ik kreeg de ruimte om te ontdekken, te leren en te appreciëren. Tijdens m'n studiejaren en later bewandelde ik andere paden, maar nooit nog ervaarde ik "de klik" zoals ik die maakte met houtbewerking. Met veel bochten, kronkels en omwegen heb ik uiteindelijk m'n weg teruggevonden!
Hier vind je unieke, handgemaakte stukken, met liefde en passie vervaardigd uit dit natuurlijke materiaal.
Van meubelstukken tot delicate gebruiksvoorwerpen, ik streef ernaar om de natuurlijke schoonheid van het hout te accentueren en functionele werken te creëren die een leven lang meegaan. Ik combineer traditionele houtbewerkingstechnieken met de pure, organische vormen van groenhoutbewerking
In mijn workshops leer je zelf de knepen van het vak. Rust, sereniteit en creativiteit, gecombineerd met vakmanschap. Ik tracht om iedereen zoveel mogelijk te laten proeven van dit prachtige ambacht.
- Nils -
Hoe het begon: De Mini Kuksa Workshop
Mijn traject met Sponn - Green Woodworks kreeg een onverwachte wending in september 2024. Tijdens een wandeling met mijn Franse Bulldog: Bodhi, in een bosje langs een van onze vaste routes, merkte ik een dikke tak op die, waarschijnlijk door een recente storm, nog maar half aan een boom hing. Als groenhoutbewerker ben ik altijd op zoek naar vers hout, dus probeerde ik te achterhalen van wie dit bosje was. De gemeente Lede verwees me naar Natuurgroep De Gemzen. Na wat mailverkeer met Tom V.H., ging ik gewapend met een trapladdertje en een handzaag de tak verder afzagen en verkleinen, zodat de stukken in de koffer van mijn wagen pasten.
Even later kreeg ik nog een mail van Tom met de vraag "wat ik ging doen met het hout?". Ik vertelde hem dat ik als hobby aan groenhoutbewerking deed, waarbij ik met handwerktuigen en vers (groen) hout lepels, kommetjes, drinkbekers en andere houten gebruiksvoorwerpen maak. Kort nadien kreeg ik de vraag of ik een kort artikel wilde schrijven voor het ledenmagazine Voetspoor en of ik eens naar de ledenvergadering wilde komen om een en ander van mijn werk te tonen, én of ik eventueel een workshop wilde geven? Zo kwam het dat ik op een avond met enkele van mijn handgemaakte lepels en kommetjes op de ledenvergadering toekwam.
Er was al snel veel interesse in een kuksa die ik meegebracht had. Een van de leden had thuis een fabrieksgemaakt klein houten drinkbekertje die ze wel als thema voor een workshop zag zitten. Prompt werd haar man opgeroepen om het kleinnood te gaan halen. "Of ik dit zou kunnen maken uit vers hout?" Absoluut! Na een paar versies en verschillende technieken distilleerde ik een ontwerp en methode die zelfs voor de meest "groene" houtbewerker haalbaar is. Over de techniek en vaardigheid maakte ik me geen zorgen, maar kon 'ik' dit wel overbrengen? Kon 'ik' wel lesgeven?
In februari startten de workshops en ik kon me geen dankbaarder publiek wensen. Het enthousiasme, de leergierigheid, de bereidwilligheid om in de kille februari-ochtenden samen met mij buiten een houten bekertje te maken... kortom: de uitsluitend positieve reacties waren overweldigend en hartverwarmend! Het gaf me de boost die ik – onbewust – al een hele tijd nodig had om hiermee verder te gaan.
Je kunt het volledige artikel van Tom VH, geschreven voor het ledenblad Voetspoor, hier lezen.

